Съвети – гладене на дрехи

drehi-online-evtini-gladeneГладенето на дрехи не е лесна работа и много хора не обичат да гладят. Поради тази причина дрехите, които се гладят по-трудно се продават. Има и модели, които изглеждат толкова неустимо и така добре ви стоят, сякаш са ушити специално за вас. Ето ви няколко съвета за това как се гладят различните материи.

Памучните платове се гладят откъм опаковката страна с леко навлажняване. Копринените платове също се гладят откъм опаковката страна, но през памучна кърпа /със или без навлажняване в зависимост от плата/. Вълнените платове се гладят откъм опаковката страна през вълнена кърпа, поставена до плата, и навлажнена памучна кърпа отгоре. Кадифе се глади много внимателно, защото е с висок косъм, който лесно се прегъва и дава неприятна, неравномерна лъскавина. То се глади на пара или върху четка с косъм към парата от мократа кърпа или към четката.

Масата или дъската, върху която се извършва гладенето, трябва да е покрита с дебел пласт от вата или вълнен плат и американ или хасе отгоре.

gladen-na-drehi-alexandraПри гладене с овлажняване ютията не се движи чрез натискане, а се мести, защото под действието на получената пара, платовете се разтягат.

При гладене на украси по облеклото като басти, бродерии и щампи, дебелината на подложката се увеличава.

Тъкани с металически нишки не се мокрят, защото нишките потъмняват от влагата, а се гладят върху мека подложка откъм опаковата страна през кърпа.

Дрехите се гладят само по дължината отдясно наляво. Изключение се прави за дрехи, скроени по верев на плата. Такива дрехи се гладят по основаната нишка на плата. Ако по невнимание или по особеност на плата се получи гланц по шевовете откъм лицевата им страна, той се премахва по следния начин. Кърпата за гладене се намокря, изтисква се и се поставя откъм лицевата страна на плата. Отгоре за момент се поставя горещата ютия. Парата, която се отделя, премахва гланца от плата.

Синтетичните материали се гладят с не много топла ютия. Препоръчваме ви да направите пробно гладене върху парче от плата.

Източник: http://www.stateaid-bg.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *