На какво да заложите при избора на медицинска униформа?

от admin 22.04.2022 0 коментар(а)

В здравните заведения обстановката е еднотипна. В ситуации, в които здравето ни е намесено, е важно да не губим време в ориентиране към кого да се обърнем. По тази причина, за да можем да разграничаваме здравния персонал от останалите хора, е необходимо носенето на специални медицински униформи
 

Какво представлява и какви характеристики трябва да има?
 

Медицинската униформа се определя като работно облекло, което е преминало през строг контрол на производство. Той доказва, че е подходящо и издържано за ежедневна употреба в болнични и други здравни заведения.

Отличаването на персонала на болницата от пациентите е само една от причините за носенето на такава. Една от основните функции, които изпълняват този вид работни дрехи, е допълнителна защита за лекарите и сестрите, които ежедневно се срещат с вируси, бактерии и всякакви болести. Поддръжката и честата смяна са задължителни за предпазване. Материята  най-често е от висококачествен памук.

Влиянието на пандемията, разразила се в следствие на Covid-19 увеличи важността от предпазване. Маската се превърна в неизменна част не само от медицинската униформа, но и от облеклото на всички хора. Именно пандемията засили необходимостта от повече специфични облекла, покриващи всяка част на тялото в борбата с вируса.

Облеклото трябва да бъде практично и удобно, за да създава комфорт. Носенето на неудобни дрехи в продължителност на много часове, каквито са смените на персонала в здравни заведения, създава чувство за изнервеност, което не е препоръчително за такива отговорни длъжности. Удобството зависи и от материята, от която е изработено дадено облекло. В такава динамична професия е важно дрехите да са от дишащи, незапарващи материали. Не трябва да се прави компромис с цената, използвайки неподходящи материи.

 

Какви видове има?
 

Спрямо различни характеристики, медицинските униформи имат следните разновидности:

- Цветово – за разлика от миналото, когато са се носели строго универсални бели екипи, в днешно време не е така. Различните цветове създават спокойствие на психологическо ниво. Именно затова всеки представител на медицинския персонал има право да избере цвят за работното си облекло. В някои здравни заведения дори има практика специалистите в дадена област да са облечени по еднакъв начин. Обикновено педиатрите са в закачливи десени, които носят настроение на децата;

- Полово – както навсякъде, така и тук различаваме мъжки и дамски работни облекла. Те се наподобяват, но има елементи, по които се различават и основно това е кройката на модели;

- Сезонно – сезоните също оказват влияние в избора на облекло за здравните работници. За да се осигури комфорт на всеки човек, тялото му трябва да се чувства добре темперирано в работния процес. Динамиката, отговорността и сложността на работата, която тези лица извършват, може да стимулира потните жлези, именно затова материята, от която униформата е изработена трябва да бъде дишаща. Разграничаваме дълги и къси работни облекла;

- Ниво на защитеност – има допълнителни екипи, които се носят в зависимост от нивото на опасност за здравното лице. По време на операция лекари, сестри и санитари не просто трябва да бъдат подходящо облечени. Те трябва да са стерилни, като всяка част от тялото им трябва да бъде покрита. При епидемии и пандемии, на каквито ставаме свидетели напоследък, се изисква най-високо ниво на защита.
 

От онлайн магазин Stenso споделят, че е добре да разгледате, да харесате, но и да пробвате дали новата ви униформа ще ви бъде комфортна. Онлайн можете да намерите различни модели, които са на добри цени.