6 съвета – как да НЕ се обличаме на интервю за работа

1332353833-screen_shot_2012-03-21_at_1.01.27_pmЧесто употребяваме – по дрехите посрещат, но по акъла изпращат. Ако в живота често можем да се впечатлим от някой, ежедневието е достатъчно шарено, на интервю за работа нещата стоят по различен начин. Там сме, за да може да продадем себе си, при това – на висока цена. Ще се радваме, ако послушате тези наши съвети, които са еднакво валидни и за дамите и за господата.

–          Не ходете на интервю така, както бихте отишли на разходка в парка. Спортният панталон, кецовете, тениската-  всичко това е много приятно и удобно, но как виждате себе си да работите в офис, да посрещате клиенти, ако сте облечен така? Това касае и дамите – отворените сандали, чехли, късите шорти. Оставете удобството и лекотата, поне за известно време.  Ако не можете да разберете, че дрехите говорят за подготвеността ви за интервюто, то вие не сте готов и за работата. Затова – просто, ясно и точно – друхите за спорт и почивка – само по предазначение.

–          Потърсете малко предварителна информация за позцията , за която кандидатствате. Не се опитвайте да импровизирате, ако вече там има наложени стандарти за облекло. В повечето случаи, официалното облекло ще е повече от задължително , ако ще работите в офис и ще имате срещи с клиенти. Ако няма ясен дрес-код, можете да си позволите малко свобода, но малко разузнаване ще ви е винаги полезно.

–          Не се изхвърляйте в най-скъпите си дрехи. Не демонстрирайте висок стандарт на живот, дори и да го притежавате. Може да сте направили пари от интернет в България, прекрасно, ако се явявате за работа, имате нужда от заплата, не се дръжте нагло, претендирайки за висока класа със скъпи дрехи и аксесоари.

–          Не влизайте и в другата крайност – евтини дрехи. Не искаме да твърдим, че евтиното е лошо, но не всяко евтино облекло може да демонстрира стил и елегантност. Ценете излъчването ,което красивите и подходящи дрехи могат да внушат. То е ключово за вашата ангажираност.

–          Не искаме да бъдем гадни, но прегледайте си добре дрехите за петна, лекета, скъсвания. Докато скъсванията могат да бъдат и дизайнерски подход /обяснете го на някой мениджър на голяма банка, който трябва да ви одобри за работа…/, петната, лекетата, „уханието на пот” са самоубийствени.

–          Дамите обичат да се разголят приятно, за да привлекат внимание със сексапил и чар. Внимавайте, това е най-често предпоставка за да ви оценят много, много леко…вато. Хората ви взимат, за да работите, а не да красите или да придавате еротичен вкус на препитанието на хората около вас.

Надяваме се, че сме били полезни.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *